Beurs van Berlage , kongresna dvorana građena 1896-1903, u središtu Amsterdama, par koraka od trga Dam, ugostila je učesnike WAMM-a (World Airway Management Meeting) od 13-og do 16-og studenog 2019. godine u organizaciji DAS (Difficult Airway Society), SAM (Society of Airway Management) i EAMS (European Airway Management Society). U znanstvenom programu zastupljene su bile brojne pažnje vrijedne teme održavanja dišnog puta u dječjoj populaciji, kod bolesnika punog želuca, hitnim stanjima do dileme prisutne zadnjih desetak godina-mjesto leptosukcina u svakodnevnom radu obrađivane kroz plenarna predavanja i interaktivne simpozije. Raduje mnogobrojno učešće mladih kolega iz 75 zemalja diljem svijeta koji su svoje radove prikazali kroz oralne i poster  prezentacije. Tu su se iskazali i članovi našeg Društva prim. dr. sc. Jadranka Katančić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja i mladi kolega specijalizant anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja dr Mario Nikolić sa odlično prezentiranim radovima – ČESTITKE !!

Predstavnici industrije dostojno su pratili i podržavali znanstveni program. Potrudili su se pokazati najnovije proizvode; poboljšanja u već poznatim videolaringoskopima, videovodilicama, sustavima za THRIVE ventilaciju i primjenu N2O do najnovijeg prototipa videolaringoskopa s dvije kamere.

Veliko zanimanje pobudilo je predstavljanje novih DAS smjernica za trahealnu intubaciju budnog bolesnika (ATI guidelines) koje su publicirane u novom broju medicinskog časopisa Anaesthesia te rad na PUMA projektu čiji rezultat očekujemo u proljeće 2020. u obliku smjernica za jedinstveni pristup zbrinjavanja dišnog puta koji će biti predstavljen svim medicinskim strukama.

Odlazak na WAMM je bila divna prilika za razmjenu mišljenja i iskustva sa brojnim izvrsnim kolegama iz cijelog svijeta.

Doc. prim. dr. sc. Morena Milić

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.